Stadgar
Stadgar för
Tekniska Föreningen med Elektriska Klubben i Västerås
§ 1
Syfte och hemvist
Föreningen vill sammanföra personer i Västerås med omnejd som har intresse för teknik och till teknik kopplade frågor. Elektroteknik är härvid ett område som ges speciell uppmärksamhet
Tekniska Föreningen med Elektriska Klubben har sitt säte i Västerås.
§ 2
Verksamhet
Verksamhet bedrivs genom föredrag, studiebesök, utställningar och andra aktiviteter. Dessutom utdelas stipendier för studier/forskning, eller till personer vars verksamhet varit ägnad att stimulera intresset för teknik, speciellt då bland ungdomar.
Ansvarig för verksamheten är föreningens styrelse, vars ledamöter väljs för en period av ett år. Ledamot skall vara medlem i föreningen.
Föreningens verksamhetsår sammanfaller med kalenderår.
Redovisning av verksamheten ges vid ordinarie årsmöte, som hålles i februari månad.
§ 3
Medlemmar
Föreningen är öppen för alla, men vänder sig i första hand till personer som är eller varit verksamma inom teknikområdet eller är studerar vid tekniska linjer inom högskola eller gymnasium.
Medlemskap erhålls genom registrering och erläggande av medlemsavgift.
Person som i hög grad gagnat föreningen kan av styrelsen inväljas som hedersmedlem. Hedersmedlem är befriad från medlemsavgift.
Medlem, som visat sig motverka föreningens ändamål och skadat dess intressen, kan av styrelsen uteslutas ur föreningen.
Av föreningen anordnade föredrag är öppna för alla. Vid utrymmesbrist äger dock medlemmar företräde. Studiebesök med buss, där resan är betald av föreningen, kan dock begränsas till enbart medlemmar
§ 4
Styrelse och funktionärer
Ledamöterna i styrelse inväljs vid årsmöte på förslag av valberedningen.
Styrelsen består av minst sju, mest nio
medlemmar:
ordförande
vice ordförande
sekreterare
kassör
ytterligare minst tre och högst fem ledamöter.
Vid behov kan dessa erhålla speciella funktioner t.ex. såsom biträdande sekreterare, klubbmästare eller liknande.
Då Arosmässan, eller liknande, anordnas med föreningens medverkan, utses två ledamöter att ingå i bestyrelsen för denna. Dessa två personer bör vara ordinarie ledamöter i styrelsen
Ordförande och vice ordförande må ej kvarstå i befattningen i mer än fyra år, och bör om möjligt ej bytas samtidigt.
Vid årsmöte skall även följande funktionärer tillsättas:
två revisorer med ersättare, som skall granska styrelsens förvaltning och av styrelsen förda räkenskaper och däröver avge berättelse, samt
en valnämnd, bestående av minst två medlemmar som förbereder val av ledamöter i styrelsen och övriga funktionärer enligt ovan. Avgående ordförande bör ingå i valnämnden.
Styrelsen är beslutsmässig då minst ordföranden eller vice ordföranden samt tre ledamöter är närvarande. Vid lika röstetal äger ordföranden utslagsröst.
Det åligger styrelsen:
- att handlägga föreningens angelägenheter,
- att gemensamt ansvara för föreningens tillgångar samt att genom kassören föra ordentliga räkenskaper. Dessa skall vara avlutade före utgången av januari och i god till före årsmötet ställas till revisorns förfogande.
Styrelsen må för behandling av särskilda ärenden utse arbetsutskott.
Styrelsen kan utse kontaktmän inom företag, kommunala bolag och institutioner. Kontaktmannens uppgift är att informera om föreningens verksamhet bl a. genom att sprida framtagna affischer och informationsblad.
Föreningen sammanträder i regel en gång i månaden under tiden september — maj. Till sammanträde utfärdas kallelse i lämplig form till varje medlem.
§ 5
Specialsektioner
För att tillmötesgå speciella intresseinriktningar kan specialsektioner bildas.
Specialsektion tillsätter egen styrelse, som kan vara begränsad till ordförande och sekreterare
För medlemskap i sektion erläggs utöver ordinarie avgift en särskild sektionsavgift, vars storlek årligen bestäms av årsmötet.
För sektionens verksamhet erforderliga
medel beviljas av föreningens styrelse.
§6
Årsmöte
Föreningens årsmöte skall hållas före februari månads utgång. Kallelse skall utsändas senast två veckor före mötet.
Vid årsmötet skall minst följande ärenden behandlas:
- Styrelsens årsberättelse.
- Revisorns berättelse samt fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för det gångna arbetsåret.
- Val för tiden t.o.m. nästa årsmöte av styrelse och övriga funktionärer
- Val av valnämnd och sammankallande i denna
- Fastställande av årsavgift.
- Övriga frågor
§7
Stadgeändring
Beslut om stadgeändring skall fattas vid två på varandra följande ordinarie eller extra årsmöten med minst tre veckors mellanrum. För stadgeändring erfordras minst två tredjedelars majoritet av närvarande medlemmar vid det senare av dessa båda sammanträden.
§8
Föreningens upplösande
Föreningens upplösning och i samband därmed stående disposition av dess tillgångar kan beslutas endast vid två på varandra följande årsmöten med bifall av två tredjedelar av närvarande medlemmar.
§ 9
Arosmässan, eller liknande
Arosmässan, eller liknande, avser att sammanföra representanter för industri och övrigt näringsliv, statliga och kommunala myndigheter och förvaltningar samt intresseorganisationer till diskussion kring ett för näringslivet och samhället aktuellt problem.
Arosmässan, eller liknande, kan arrangeras med föreningen som medarrangör i en gemensam mässa med LO-sektionen i Västerås, TCO Västmanland, Västerås Stad eller andra sammanslutningar varmed överenskommelse träffas.
Arosmässan, eller liknande, handhas av en bestyrelse. I denna bör från föreningen ingå dess ordförande samt ytterligare en ledamot i styrelsen. Den personen utses av styrelsen.
Det åligger föreningens representanter i ledningen för Arosmässan, eller liknande, att verka för att målsättningen enligt ovan så långt som möjligt uppfylls.